Vitaminok

Fontos leszögezni, hogy a különböző vitamin készítményekre akkor van szüksége az embernek, ha valamilyen hiány betegsége van, ha az életvitele megköveteli (sportolók), vagy ha nem étkezik teljes értékűen. Ebben az utolsó pontban van a gond, mivel a mai világban hiába eszünk sok zöldséget és gyümölcsöt, sajnos nem tudjuk hogy mi van benne. Ezért nem is meglepő, hogy a magyar lakosság több, mint fele szed valamilyen étrendkiegészítőt. Az okok között legfőképpen:

1, a vitaminok és ásványianyagok pótlása szerepel,
2, illetve, mindenki szeretné megőrizni az egészségét
3, harmadik helyen pedig azt jelölték be, hogy erősítsék az immunrendszerüket.

De mi mire jó, miből hiányos valóban a táplálkozásunk, mire kellene odafigyelni? Amiről egyre több kutatás szól és fog szólni a jövőben, az az, hogy személyre szabott gyógyszereket és készítményeket kezdtek el gyártani, mert felismerték azt a tényt, hogy nem mindenkinek megfelelő ugyanaz a termék.

A vitaminszükségletet befolyásolja a kor, nem, táplálkozás, egyéb betegségek (felszívódási nehezítettség), állapotok, fizikai aktivitás, az éghajlat, ahol élünk és sorolhatnánk tovább. Ezért ez egy igen bonyolult és nehezen lekövethető folyamat.

Amiről nekünk egyelőre tudnunk kell, az az, hogy mi hogyan táplálkozunk, illetve ahhoz milyen kiegészítés szükséges. Így elöljáróban elmondható, hogy a kiegyensúlyozott, helyes táplálkozást pótolni nem tudja, még a tabletta SEM!

Nagy büszkeségünk, a Szent-Györgyi Albert által feltalált C-vitamin. Ami valóban egy nagyon fontos felfedezés és hálásak lehetünk érte. Ez az első vitamin, amit az iskolában megtanulunk és az első, amit ősszel szedni kezdünk. Valódi szükségletünk 90 mg, amit rendszerint táplálkozással beviszünk (nők 95 mg, férfiak 102 mg a 2014-es OTÁP felmérés alapján).

Gondoljunk bele, hogy mekkora dózisokban adagoljuk be a szervezetünknek ennek a 10x-ét, az 1000 mg-os tablettákkal! De sokan nem tartanak tőle, mivel ez egy vízben oldódó vitamin és ezért kiürül a szervezetből. Megfontolandó, hogy egy savat, mert más nevén aszkorbinsav, ami az üres gyomor nyálkahártyáját ingerli és kikezdheti valóban szükséges-e beszedni, ha nem tud hasznosulni… Emellett a veséinknek ezzel többletmunkát ad a kiválasztás során, illetve a tablettákban, pezsgőtablettákban sem csak 100%-os tisztasággal a vitamin van jelen, hanem sok más vivőanyag, amitől tablettaformába tud kerülni.

A második közkedvelt, a multivitamin készítmények. Amik több mindent tartalmaznak, ezért azt gondolhatnánk, ha nem tudjuk pontosan, hogy miből is van hiányunk, nagyon nem tudunk mellélőni, hiszen a készítményben remélhetőleg megvan. DE egyáltalán nem biztos, hogy a felszívódáshoz megfelelő formátumot tartalmazza a készítmény. Illetve gyakran tartalmaznak olyan vitaminokat, amik csökkentik egymás felszívódását. Ezek a vitaminok a szervezetben azonos felszívódási mechanizmussal szeretnének érvényesülni, ezért versenyeznek a helyekért. Amelyik a dominánsabb, az győz, így a másik pedig kiürül.

Sajnos ilyenkor nem úgy válogat a szervezet, hogy amelyikre szüksége van, azt részesíti előnyben, pedig az nagy segítség lenne mindenki számára. Ezért ha valamiből hiányunk lenne, azt érdemes monokészítményben beszedni, ami csak a bizonyos vitamint tartalmazza vagy olyan kombinációban, ami segíti a felszívódást, mert segíteni is tudják egymás érvényesülését.

Amik SEGÍTIK egymás felszívódását:

  • kálcium + D-vitamin,
  • vas + C-vitamin (a táplálékból nyert formája hatékonyabban),
  • folsav + C-vitamin.

Amik NEHEZÍTIK egymás felszívódását:

  • K-vitamin + E-vitamin.

Folyadék, folyadék, folyadék!!! Bő folyadékkal szükséges ezeket bevenni! De nem a reggeli nagy bögre kávéval, hiszen a koffein is ronthatja azok felszívódását. Tehát a kávé, zöld tea, fekete tea és egyéb koffeintartalmú italok elfogyasztása és a vitamin bevétele között jó, ha körülbelül 1,5-2 óra eltelik. Ugyanígy az alkohol is befolyásolja a vitaminok és ásványi anyagok érvényesülését, kimutatottan csökkenti a folsav felszívódását.

2014-ben a megkérdezettek csupán 26%-a szedett D-vitamint,ma már szerencsére egyre többen, mivel vizsgálatok is kimutatták, hogy központi szerepet tölt be , immunrendszerünk működésében.
Ez a vitamin, ami valójában egy szteránvázas hormon, ami vitaminként működik a szervezetben,

  1. hozzájárul a szív és érrendszerünk védelméhez (magas vérnyomásra és a koronáriára való hatásával),
  2. a csontrendszerünk és fogazatunk egészségéhez (a kálciummal együttesen),
  3. segít a cukorbetegség menedzselésében,
  4. az immunrendszerünk megfelelő működésében és
  5. a túlsúly csökkentésében is.

És még folytathatnánk egy ideig a sort…

A szervezetünk a napfény, UVB sugárzás segítségével elő tudja állítani, viszont ehhez nyáron 10 percet, tavasszal és ősszel 20 percet kell napozással tölteni. Tavasszal és ősszel is fontos, hogy az arc és a végtagok fedetlenek legyen, hogy a sugárzás érje őket. Ezt a folyamatot viszont a napozókrémek akadályozhatják. Tehát nincs egyszerű dolgunk és a táplálkozásunkkal pedig felét se visszük be a szükségletünknek, ami napi 1500-2000 NE. Ezt bizony pótolnunk érdemes.

Az immunrendszerünk erősítése céljából pedig ajánljuk az egészséges táplálkozást, ugyanis a bélrendszerünk tartalmazza az immunrendszerünk legnagyobb hányadát. Ehhez nagyon fontos a rostok alkalmazása. Illetve a táplálékkal bevitt vitamin előnyösebb, mint az étrend-kiegészítőkből nyert vitamin.

Többet ÉSSZEL, MINT nagy DÓZISSAL, hiszen a túlzott vitaminbevitel sokszor ugyanolyan káros, mint az elégtelen. A vízben oldható vitaminok szintjét a vese szabályozni tudja, viszont a zsírban oldható vitaminokét nem.