Étkezések

A szervezetünk elsődleges feladata az életben maradás, a lét funkciók fenntartása (légzés, szívverés)!!! Az életben maradásért ő mindent meg fog tenni!!! Ezért ha valamiből sokat kap, azt elraktározza (energia zsír formájában) a nehezebb időkre (állatvilágban pl: Medvék). Ha keveset kap, akkor vissza fogja, lassítsa a folyamatokat (pl: ha valaki a sivatagban reked, és sokáig nem jut élelemhez, vízhez), és arra fog törekedni, hogy a légzéshez és szívveréshez minél több jusson. Vissza fogja az emésztést, minden olyan folyamatot, ami nem létfontosságú. Ezeknek a folyamatoknak a ki-be kapcsolásához időre van szüksége. Ezért fontos dolog, hogy az energiát, amit beviszünk a szervezetünkbe, étellel, itallal ne 1-2 nagy adagban tegyük (ne együnk sokat egyszerre!!), hanem arányosan elosztva, 4-5 alkalommal naponta. Ennek is pont az a lényege, hogy ne egyszerre jusson a szervezet sok energiához, mert akkor azzal nem tud mit kezdeni, nem tudja az összeset elégetni, tehát a maradékot lepakolja tartalékba, zsírba!!! Az sem jó, ha olyan diétát próbálunk folytatni, hogy nem eszünk semmit, mert ezt sem érti a szervezetünk, hogy miért nem kap folyamatos energia pótlást, ezért sok funkciót korlátozni fog. A legjobb megoldás, ha folyamatosan kis adagokkal látjuk el aszervezetünket, mert akkor érzi, hogy minden rendben van, nem kell raktároznia, nem kell funkciókat beszűkítenie, hanem optimálisan tarthatja a felszívódási és emésztési folyamatokat is. Ehhez nagyon fontos a megfelelő hidratáltság is! A folyadékkal történő ellátása a szervezetnek. Napi 2-2,5l folyadékra van szükségünk minimum. A szervezetünk 60 %-a víz, ha nem pótoljuk megfelelő mértékben, akkor belassulnak a folyamatok, mivel sűrűbb közegben kell a folyamatoknak lezajlódnia. (mocsárban mennyivel nehezebb úszni, mint a vízben)

Azt kell megértenünk, hogy a szervezetünk alapvető célja, a lét fenntartás, az életben maradás. Ha sokat kap valamiből (energiából), akkor azt elraktározza, azokra az időkre, amikor esetlegesen nem lesz (zsír párna, pl: az állat világban ez nagyon jól látszódik). Ha keveset kap (nem eszünk) akkor pedig a következő étkezésből ragaszkodni fog mindenhez, mivel úgy fogja érezni, hogy valami baj van, és nem tudja, hogy mikor kap következőnek (kevés vagy rendszertelen étkezés). A nem evéssel még az is probléma, hogy az emésztésünk is beszűkül, a felszívódási folyamatok is, és kialakulhatnak hiánybetegségek, felszívódási zavarok.

Nagyon fontos a változatos étrend a minél szélesebb körű táplálék bevitel. A lényeg, hogy minőségi tápanyagokból próbáljuk bevinni a napi energia szükségletünket, ne a mennyiség rovására menjen a diétánk.