Folyadékok

Az emberi szervezet kb 60%-a víz. Minden bennünk lévő folyamat vizes közegben zajlódik le. Gondolj csak bele, milyen egy mocsárban és milyen egy tóban úszni. Ha sűrűbb közegben kell lezajlódnia a folyamatoknak, kevesebbet iszol, nem vagy elégé hidratált, akkor a folyamatok is sokkal lassabban fognak lezajlódni. Belassul a szervezeted működése, nehézkes lesz, nem beszélve arról, hogy megfájdul a fejed,fáradékonyabb leszel.

​Akkor nézzük mennyit iszol? Nem szereted a vizet, de iszol gyümölcs leveket, teát, kávét, imádod a leveseket? Tudod, hogy meg kell inni talán 1,5-2 litert?

Kezdjük azzal, hogy mindenki folyadékszükséglete egyéni, tehát egy 50 kilós nőnek nem ugyanannyit kell innia, mint egy 100 kilós férfinak és akkor arról még nem is beszéltünk, mi van akkor, ha bejön a 30°C vagy ha sportolunk.

A napi folyadékszükséglet két dologból tevődik össze: alap folyadékszükséglet + extra folyadékszükséglet (30°C és/vagy sport esetén), ugyan úgy mint az energia szükségletnél. Az alap folyadékszükségletet naponta 35-40 ml/testsúlykilogramm. Tehát ha 70 kg vagy, 2,5 – 2,8 litert kellene meginnod. Erre még plusz 0,5-1 liter rájön, ha “izzadós volt a nap”. Szóval, ha 70 kg vagy és még sportoltál is, ott tartunk, hogy 3 – 3,8 litert kell meginnod aznap.

Szuper, már odáig eljutottunk, hogy mennyit kellene innod. Ha még nem számoltad ki, most számold ki nyugodtan, de lehet jobb, ha leülsz hozzá, mert a meglepetés garantált.

Ezután az szokott jönni, hogy hát miből igyam ezt meg. A víz sokunknak nem finom, így igyekszünk mást inni folyadékfogyasztás címen. Ez vagy bejön vagy nem. Szóval, rántsuk le a leplet! Mi ér, ha a napi folyadék mennyiségéről van szó?

 1. csapvíz
 2. ásványvíz (a buborékos is)
 3. szóda
 4. gyümölcstea (nem ízesített fekete tea, koffeinmentes)

Hiányolhatunk néhány dolgot a listáról, de sajnos azok nem véletlenül maradtak ki. Gyümölcs levek, üdítők, tej. Ezekkel az a gond hogy mindegyik tartalmazz cukrot, nem is keveset, és ezekkel az italokkal rengeteg felesleges kalóriát, energiát viszünk be.

Érezted már, hogyha megittál például egy kávét, egyből működésbe lépett a veséd (pisilned kellett)? Ez nem volt véletlen. A kávénak és a teák többségének vízhajtó hatása van. Tehát, ha megiszunk egy bögre fekete teát (3 dl), nemhogy az a 3 dl, de még több is igyekszik mielőbb távozni. Mik is tartoznak pontosan a vízhajtó folyadékok közé?

 1. kávé
 2. fekete tea
 3. ízesített fekete tea (koffeintartalmú gyümölcs tea)
 4. zöld tea
 5. macha tea
 6. máté tea
 7. energia italok

Akkor le kell mondanod a reggeli kávédról / teádról? Dehogy is! Csak ne számold bele a napi folyadékmennyiségbe, sőt minden egyes elfogyasztott fenti dolog után, igyál meg min. 2dl vizet!!!

Megvan, hogy mit és mennyit igyunk, na de ​​mikor?

Van egy jó hírem. Itt abszolút szabad kezet kaptok. Az ivás nincs időponthoz kötve, akkor igyatok, amikor jólesik. Nincs például ilyen, hogy evés közben nem lehet inni.

De mi van akkor, ha nem vagy szomjas? Azt fontos megértened, hogy a jó szokások, mint a rendszeres folyadékfogyasztás nem egyik napról a másikra alakulnak ki. Több hét vagy hónap, amíg beépül és nem baj, ha segítség kell hozzá. Nyugodtan használj emlékeztetőt, tölts le applikációt, jelöld az üvegeden mennyit kell innod óránként. Ha nem megy vízből főzzél le teát, ne édesítsd, és vidd magaddal. Vagy ízesítsd a vizedet, rakj bele citromlevet, mentát.

A víz segíti az emésztést, a jó közérzetet és a koncentrációt, de mindenre jó univerzális csodaszer nem lesz belőle sehogy. Se úgy ha oxigénnel, se úgy ha hidrogénnel dúsítják, illetve „pi energiával feltöltve” sem. Spórolj magadnak időt, pénzt és energiát és felejtsd el ezeket!

Ha már a folyadékfogyasztást kipipáltuk, elkezdhetünk foglalkozni a

táplálkozással.