Mozgás, fizikai aktivitás

Az életmódváltás, és az esetleges test összetétel optimalizálás (diéta, izomépítéssel együtt járó testtömeg növelés) alapvető része a fizikai aktivitás (későbbiekben: mozgás). Jelentősége nem csak az, hogy segítségével növelhető a bevitt kalória felhasználása, hanem az is, hogy az általános egészségi állapotra is kedvező hatást gyakorol.

Akár diétáról, akár izomépítésről beszélünk alapvető fontossága van, a bevitt táplálék mennyiségének és minőségének. Hiszen a bevitt táplálék összetétele és mennyisége fogja meghatározni, hogy mennyi felhasználható energiát jutatunk a szervezetünkbe. Ha a napi energia bevitelünk kevesebb, mint amit egy nap felhasználunk, akkor a szervezetünk a tartalékokhoz fog nyúlni, és veszíteni fog az össztömegéből. Ha több energiát viszünk be, mint amit felhasználunk egy nap, akkor a felesleges energia mennyiségből tartalékokat (zsírt) fog építeni, és nőni fog a test tömegünk. A mozgással energiát égetünk el, tehát a mozgás mennyiség fokozásával tudjuk az energia felhasználásunkat növelni. Ezért nagyon fontos eleme, és kiegészítése a diétának a mozgás. Számos bizonyíték szól amellett, hogy túlsúlyban a megfelelő mennyiségű mozgás hatására (fogyás nélkül is) számos egészségügyi előny jelentkezik. Több vizsgálat igazolta, hogy ebben az esetben csökken a koronária betegségek (szív koszorúér) kockázata, a hypertonia (magas vérnyomás), a 2-estípusú diabetes mellitus (cukorbetegség), a vastagbélrák és az emlőrák gyakorisága. Ha a mozgásmennyiség fokozásához még fogyás is társul (életmódváltás), akkor a fenti előnyös hatások még kifejezettebbek lesznek:

  • Csökken a hasi, alhasi zsírszövet mennyisége, nő az izom-és a csonttömeg
  • Csökken a vérnyomás, javul a glukóz tolerancia, az inzulin érzékenység és a lipid profil
  • Javul a fizikai teljesítőképesség
  • Nő a diéta megtartására az illető együttműködő képessége (compliance) és pozitív hatású a hosszú távú testtömeg megtartása
  • Jobb közérzetet biztosít, továbbá javítja az önbecsülést
  • Csökkenti a feszültség és a depresszió lehetőségét

Az életmódváltásnál nagyon fontos a fizikai aktivitás egyénre, különböző élethelyzetekre való megtervezése! Fel kell mérni az együtt működő terhelhetőségét, esetlegesen a mozgást befolyásoló tényezőket, az esetleges sérülésveszélyt okozó kísérő betegségek meglétét.