A táplálkozással kapcsolatosa alapfogalmakat, az ajánlott napi energia bevitelt, annak makro- és mikro tápanyagokra bontott javasolt arányait sok cikk és kiadvány tartalmazza. Most összefoglalunk nektek néhány alapvető fogalmat és ajánlást a könnyebb tájékozódás érdekében. Nagyon fontos, hogy ezek egészséges felnőtt emberekre vonatkoznak, hiszen bizonyos állapotokban ezek módosításra szorulnak.

Az energiaszükséglet azt az energiamennyiséget jelenti, amely az életfolyamatok ( keringés,agy- és zsigeri működés stb) röviden az alapanyagcsere fenntartásához, továbbá munkavégzés, a szabadidő-tevékenység alatti izomműködéshez szükséges. Bizonyos esetekben többletigény jelentkezik (sport, gyermekeknél, növekedés, terhesség, szoptatás,stb). Egyes esetekben viszont csökken az energiaszükségletünk, mint például az életkor növekedésével.

Makronutriensek: zsír, szénhidrát, fehérje, élelmi rostok

A napi bevitt energiamennyiségen belül, egyes makro tápanyagok (makronutriensek) fogyasztására ajánlott alsó és felső határa: zsír (15-30%), összes szénhidrát (55-75%), fehérje (10-15%).

A makronutriensek energiatartalma grammonként: zsír 9,3 kcal (39 kJ), szénhidrát 4,1 kcal (17,2 kJ), fehérje 5,4 kcal (22,2 kJ). Átszámítás 1 kcal=4,2 kJ.

Mikronutriensek: Vitaminok, vitaminszerű anyagok, ásványi anyagok

Vitaminok: A vitaminok az élőlények számára kis mennyiségben elengedhetetlenül szükséges szerves molekulák. Nagy részüket az emberi szervezet nem tudja előállítani, külső forrásból kell beszereznie. Az emberi szervezetnek legalább 12 vitaminra van szüksége. Mivel hiányukban különböző hiánybetegségekkel kell számolnunk, fontos a változatos, egészséges táplálkozás, mely biztosítani tudja a szükségletet. Vitaminhiányt előidézhetnek emésztési és felszívódási zavarok is. Az ételek elkészítése (sütés, főzés, konzerválás) során is csökkenhet azok vitamin tartalma.

Oldhatóságuk alapján megkülönböztetjük a zsírban- és a vízben oldódó vitaminokat. A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet a májban és a zsírszövetben sokáig tárolja (kivéve a K vitamint), ezek a vitaminok lassabban eliminálódnak, mint a vízben oldódók. A vízben oldódó vitaminokat nem lehet túladagolni, mert a fölösleg egyszerűen kiválasztódik. A zsírban oldódó vitaminok túladagolása hipervitaminózist okoz.

Kizárólag természetes élelmiszer-fogyasztással általában nem érhető el túladagolás. Funkciójuk szerint a vitaminok lehetnek koenzimek, antioxidánsok és egyéb funkciójúak. A vitamin szükségletet különböző egységekben lehet megadni, érdemes odafigyelni arra, hogy a különböző irodalmak éppen melyiket használják.

 

Vitaminpótlás: Szakmai szempontból a kérdést nem lehet megkerülni. Egyrészt a magyar lakosság táplálkozása általában nem mondható sem változatosnak, sem kiegyensúlyozottnak, másrészt a médiából áradnak az ezzel kapcsolatos reklámok, amelyek nem csak a beteg emberekben, de még az egészségesekben is kérdéseket generálnak. Álláspontunk szerint középkorú, vagy idősebb személyeknél, elsősorban a téli hónapokban szóba jön a D-vitamin pótlás, várandósoknál, szoptatás alatt, vagy nem eléggé változatos táplálkozás esetén egyéb multivitaminok is, az ajánlottat nem meghaladó dózisban. És itt van az a pont, hogy mikor eléggé változatos valakinek a táplálkozása?? Ezzel kapcsolatosan nincsenek egyértelmű ajánlások, legfőképp azért mert az alapanyagok minősége sem egyforma.