[RECEPT] – Húsmentes paradicsomos gombóc

Hozzávalók egy jókora adag (legalább 4-5 főre) gombóchoz:

  • 14 dkg tisztított sárgarépa
  • 1 nagy csipet só
  • 2 gramm fokhagymapor
  • 15 gramm almaecet vagy citromlé
  • ízlés szerint friss vagy szárított petrezselyem
  • 200 gramm forró víz
  • 15 dkg Szafi Free vegán proteines fasírt alappor
  • 10 dkg Szafi Free natúr zabtöret
  • 5 dkg Szafi Free tojás nélküli magyaros reggeli/vacsora alappor

Elkészítés:

A répát nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük (vagy aprítjuk). Hozzáadjuk a sót, fokhagymát, ecetet, petrezselymet és a forró vizet.

A 3 féle szárazanyagot külön tálban elkeverjük, majd a répás masszához dolgozzuk. Pihentetjük a masszát legalább 15-20 percig, de a fél óra sem árt meg neki.

Ezalatt elkészítettem paradicsomszószt, én ugyanis mindig külön, vízben főzöm ki a gombócokat, nem a mártásban, hagyományosan is így szoktam. A pihenési idő vége felé felrakjuk a sós vizet forralni, sokszoros mennyiségben gondolkodjunk, mert a gombóckák nőni fognak. A masszából enyhén vizes kézzel kisebb-közepes méretű gombócokat formálunk.

A forrásban lévő vízbe helyezzük a golyókat, majd újraforrástól számítva 20 percig főzzük. 2-3 perc elteltével már kavarni is mertem, utána többször is átkavartam, masszív példányok voltak, nem estek szét. Leszűrjük a gombócokat, ha szükséges és nem szeretitek a kifőtt darabokat, át is lehet öblíteni őket hideg vízzel.

Áthelyezzük a paradicsommártásba és ott összerotyogtatjuk még pár perc alatt az egészet.