[RECEPT] – Húsmentes paradicsomos gombóc
Hozzávalók egy jókora adag (legalább 4-5 főre) gombóchoz:
- 14 dkg tisztított sárgarépa
- 1 nagy csipet só
- 2 gramm fokhagymapor
- 15 gramm almaecet vagy citromlé
- ízlés szerint friss vagy szárított petrezselyem
- 200 gramm forró víz
- 15 dkg Szafi Free vegán proteines fasírt alappor
- 10 dkg Szafi Free natúr zabtöret
- 5 dkg Szafi Free tojás nélküli magyaros reggeli/vacsora alappor
Elkészítés:
A répát nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük (vagy aprítjuk). Hozzáadjuk a sót, fokhagymát, ecetet, petrezselymet és a forró vizet.
A 3 féle szárazanyagot külön tálban elkeverjük, majd a répás masszához dolgozzuk. Pihentetjük a masszát legalább 15-20 percig, de a fél óra sem árt meg neki.
Ezalatt elkészítettem paradicsomszószt, én ugyanis mindig külön, vízben főzöm ki a gombócokat, nem a mártásban, hagyományosan is így szoktam. A pihenési idő vége felé felrakjuk a sós vizet forralni, sokszoros mennyiségben gondolkodjunk, mert a gombóckák nőni fognak. A masszából enyhén vizes kézzel kisebb-közepes méretű gombócokat formálunk.
A forrásban lévő vízbe helyezzük a golyókat, majd újraforrástól számítva 20 percig főzzük. 2-3 perc elteltével már kavarni is mertem, utána többször is átkavartam, masszív példányok voltak, nem estek szét. Leszűrjük a gombócokat, ha szükséges és nem szeretitek a kifőtt darabokat, át is lehet öblíteni őket hideg vízzel.
Áthelyezzük a paradicsommártásba és ott összerotyogtatjuk még pár perc alatt az egészet.