Mennyi vizet igyunk egy nap, a megfelelő hidratáltság eléréséhez???

Az emberi test 60%-a víz. Ebből is látszódik, hogy miért a folyadék a legfontosabb szervezetünk számára. Sok helyen halljuk, hogy minimum 2 liter az a folyadék mennyiség, amit egy nap alatt el kellene fogyasztanunk. Na, ez az állítás azért sem igaz, mivel teljesen más folyadék szükséglete van egy 195 cm magas 105 kg-os férfinak, mint egy 168 cm magas 52 kg-os sportoló hölgynek. Az életmódunk, a testsúlyunk, a különböző évszakok, az hogy mennyire vagyunk izzadósak, mind befolyásolják a folyadék háztartásunkat. Az, hogy sportolunk, vagy ülő munkát végzünk és még sorolhatnánk.

Ami jó kiindulási alap, az a 10tskg/4dl víz. Ez az, amit ha nem sportolunk, vagy nincs nagyobb megterhelés, naponta el kellene fogyasztanunk. Tehát 60 kg-os egyén, 6*4=2,4 liter folyadék/nap.


De mégis milyen folyadékot igyunk??

A legjobb választás a sima víz, nem buborékos, a sima csap víz. Nyílván, ha ez nem megfelelő minőségű akkor valamilyen szénsavmentes ásványvíz. A napi folyadék fogyasztásba bele számít még a leves, tea (nem bolti Ice Tea). A különböző nagy cukortartalmú üdítő italok, gyümölcs levek nem.
Hidratáltság hatása a sportolásra.

A fentiekből látjuk, hogy milyen fontos a megfelelő folyadék bevitel. Ez kifejezetten érvényesül, ha sportolunk, vagy nagyobb megterhelésnek tesszük ki szervezetünket. Ha nem megfelelő a folyadék utánpótlás, hamarabb elfáradunk, az izmaink veszítenek víztartalmukból, megnő a sérülés veszélye!!