Bélflóra építés, étkezéssel.

A bélrendszer nem megfelelő baktérium flórája a kulcsa nagyon sok betegségnek, és felszívódási zavarnak. A nem megfelelő bélflóra csökkenti a betegségekkel szembeni ellenállásunkat, emésztési panaszokat okozhat, és nem utolsó sorban lassíthatja vagy megakadályozhatja a diétánk sikerességét. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minél több féle baktérium alkossa a bélflóránkat, megfelelő körülményeket kell, hogy biztosítsunk a számukra. Megfelelő körülmény alatt a baktériumoknak megfelelő táplálékot értjük. Ezek az óriási egyedszámban élő organizmusok, olyan cukormolekulákkal táplálkoznak, amelyek az emberi szervezet számára emészthetetlenek, ilyenek a rostok a rezisztens keményítők és a cellulóz. Ezek a táplálékforrások biztosítják, a táplálékot számukra, és hogy megfelelően tudjanak szaporodni.

Az ilyen ételeket prebiotikus ételeknek szoktuk nevezni. Lássunk egy-két példát:

  • Zab: Rezisztens keményítőt tartalmaz, amely a vastagbél baktériumait táplálhatja, emellett csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet is.
  • Hagyma: Bármely fajtája nagyon jó inulin forrás amely segíti a butiráttermelő baktériumok szaporodását. A rák megelőzésében is vizsgálják a szerepét.
  • Csicseriborsó, bab, vöröslencse: Nagy mennyiségben tartalmaznak rostot és rezisztens keménytőt, amelyek nagyon fontosak a bélbaktériumok számára. Emellett magas a fehérje tartalmuk, és B- vitaminokban gazdagok
  • Étcsokoládé legalább 70 % kakaót tartalmazó: Polifenolokat tartalmaz amelyek segítik a lactobacillusok és a bifidobaktériumok szaporodását, emellett antioxidáns hatása is van.
  • Vörös bor: Természetesen csak mérsékelt mennyiségben, de ennek is magas a polifenol tartalma, ami mint tudjuk, jótékony hatással van a fent felsorolt baktériumok szaporodására.
  • Bogyós gyümölcsök: ismét polifenol tartalmuk miatt soroljuk ide őket.
  • Alma: Rostban , pektinben gazdag, amely ugyancsak segíti a baktériumok diverzitását.

De preboitikus élelmiszernek nevezünk szinte minden zöldséget, magas cellulóztartalmuk miatt, amely a növényi sejtfal alkotó része.
Kérd szakember segítségét, a neked személyre szabott étkezési szokások kialakításához!! Keress minket bátran.