Diétás nassolnivalók!

Milyen kritériumoknak kell, hogy megfeleljenek azok a nassolni valók, amelyeket fogyaszthatunk diéta alatt is??

Ne emelje gyorsan a vércukor szintet, tehát lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazzon, lehetőleg bővelkedjen rostokban, vagy ne is tartalmazzon szénhidrátot. Amiket kerülni kell azok a gyorsan felszívódó szénhidrátok, a cukrok, az édes italok, a fehér liszttel készült pékáruk. Ezek szorosan összefüggnek a hízással, mivel nagy energia tartalommal rendelkeznek, ami könnyen felhasználhatóvá válik a szervezetben, és ha nincs mozgás amivel ezt az energiamennyiséget eltudnánk égetni, az energiát zsírtartalékok formájában beépíti a testünkbe. A vércukorszint az ilyen táplálékok fogyasztása után röviddel ismét leesik, ami ahhoz vezet, hogy az ember hamar újra megéhezik, így nagyon fontos, hogy ne csak a főétkezések során, de nassoláshoz is olyan táplálékokat válassz, melyek sokáig eltelítenek, tápanyagokban gazdagok, és nem dobják meg a vércukorszintedet.


Tehát amit figyelnünk kell a megvásárolt nassolni valón, ha nem mi készítjük:

  • mennyi cukrot tartalmaz grammban (a cukor mennyiség mögött a gyorsan felszívódó szénhidrátokat jelölik)
  • a kalória értéket kcal- ban megadva ezeknek, minél alacsonyabb értékűnek kell lenniük.

 

Ilyen nassolni valók:

  • Olajos magvak. Elsősorban a mandula, dió, török mogyoró (nem földimogyoró!!!!) Ezeknek igaz magas az energia tartalmuk, de olyan magas rost tartalommal rendelkeznek, hogy ez az energia csak lassan tud felszabadulni. Pár szem max. egy kisebb marék nyugodtan fogyasztható.
  • Görög joghurt. Sokkal krémesebb, sűrűbb mint a többi joghurt, az igazán édes szájúak édesítővel édesíthetik (stívia stb). B12 vitaminban gazdag.
  • A túrót tejföllel elkeverve egy sűrű krémet kapunk, különböző gyümölcsökkel ízesítheted. A gyümölccsel óvatosan bánjunk, mivel magas a szénhidrát tartalma, ha választani kell a bogyós gyümölcsöket részesítsd előnyben.
  • Készíts zöldség rudacskákat(répa, uborka, zellerszár, paprika) tejfölös fokhagymás,vagy tejfölös chilis mártogatóssal.
  • Tökmag, napraforgó mag. Hántolva is jó, így viszont bele eshetsz abba a hibába, hogy túl sokat eszel belőle. Ne szégyellj elő venni egy kis tálkát, és bontsd fel saját magad a pirított magokat.
  • Chia mag. Készíthetsz belőle pudingot, ne kapkodj, mert csak utána fogod észre venni, hogy milyen nagyon telít.

És végül, ha nassolásra szánod magad, ne siess! Élvezd ki az ízeket, adj időt az enni valónak, hogy leérjen és eltelítsen. Igyál mellé sokat, mert a hidratáltság nagyon fontos!!! De ezt majd egy következő alkalommal megtárgyaljuk, jó étvágyat hozzájuk:))