Mire figyeljek Kcal vagy szénhidrát?

Az emberi szervezet számára szükséges energia a táplálékból (szénhidrát, zsír, fehérje) származik. Ezt az energiát szoktuk Kcal-val jelölni. Sokan azt mondják, hogy csak a bevitt tápanyag (étel/ital) szénhidrát mennyiségét kell nézni, és azt az értéket kell alacsonyan tartani a diétához. Ami részben igaz is, de a bevitt tápanyag energia tartalma nem csak az étel/ital szénhidrát mennyiségétől függ!

Tehát, ha egy ételben nincs szénhidrát, akkor is van Kcal-a értéke. Zsírból és fehérjéből is tudunk az életfolyamatainkhoz szükséges energiát előállítani, csak sokkal nehezebben, mint szénhidrátból. Ezért van az is, hogy ha megszédülünk, esetleg erőtlennek érezzük magunkat, rögtön azt mondják hogy együnk igyunk valami cukrosat. A gyorsan felszívódó szénhidrátokból tudunk leggyorsabban, és legkönnyebben energiát nyerni.

Biztos azt is észrevettétek, hogy az ételeken/italokon feltüntetett szénhidrát mennyiség után, fel van tüntetve a cukor mennyisége is. Ez miért van? Azért, mert ez a mennyiség fogja jelezni a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, ami igazán veszélyes a diétában. De ez is csak akkor veszélyes a kilókra, ha utána nincsen semmilyen fizikai aktivitás. Azt soha ne felejtsük el, hogy a szervezetünk legfontosabb energia forrásai a szénhidrátok. Ezeket kell jól megválasztani, hogy minél hosszabb felszívódásúak legyenek, hogy legyen ideje a szervezetüknek, a benne rejlő energiát elégetni.

Akkor mi az igazság? A két értéket kcal és szénhidrát együtt kell figyelni, ami megmutatja, melyik ételt mikor fogyasszuk. A napi energia szükségletet egyénre szabottan lehet meghatározni, életkor, magasság, testtömeg, és fizikai aktivitás figyelembe vételével.

 

Keress minket bátran, kiszámoljuk a napi energia szükségletedet és segítünk abban, hogy mikor mit egyél, ha változni szeretnél!!!

 

Olyan ételt, amelynek magasabb a cukor tartalma, sportolás előtt és közben, mivel ezek gyorsan felszabaduló energiát tartalmaznak. A magasabb szénhidrát tartalmúakat inkább reggel és ebédre, mivel ezek hosszabb távon fognak energiával ellátni  minket.